غارت منابع طبیعی
توسط طالبان
گزارش تحقیقی افغانستان اینترنشنال
درباره پروژه نفت حوزه آمو دریا
تسلط دوباره طالبان با بازگشت تحریمهای مالی بینالمللی و قطع کمکهای خارجی همراه بود. طالبان، افغانستان را تا مرز یکی از بزرگترین فروپاشیهای اقتصادی در جهان پیش برد. جامعهجهانی به دلیل نگرانیهای امنیتی و بشری ناشی از فروپاشی اقتصادی، در چارچوب ماموریت دفتر سیاسی سازمان ملل در افغانستان، به تاریخ ۲۰ اکتوبر سال ۲۰۲۱ میلادی کریدور بشردوستانه انتقال پول نقد را آغاز کرد. از آن زمان تاکنون، بیشتر از ۳ میلیارد دالر وارد افغانستان شده و این منابع مالی نقش برجستهای در مواجهه با بحران بشری، ثبات نسبی در شاخصهای کلان اقتصادی و تثبیت نرخ پول افغانی در برابر اسعار خارجی بازی کرده است. ضمن اینکه گزارشهای موثقی از سواستفادههای کلان طالبان از این منابع مالی منتشر شده است.
طالبان در سه سال گذشته، برای ایجاد زیربنای مالی پایدار، به منظور بقای حاکمیت خود و دور زدن تحریمهای مالی بینالمللی، تمرکز ویژهای روی منابع طبیعی افغانستان گذاشته است.
دوستان منطقهای این گروه، بهخصوص چین، با استقبال پرشور و حضور پررنگ در سکتور منابع طبیعی افغانستان، در حال تحکیم تسلط شرکتهای چینی بر معادن افغانستان در چارچوب برنامه نفوذ سیاسی و بلند پروازی استراتژیک این کشور در منطقه و جهان است. شرکتهای چینی وعده سرمایهگذاری ۷ میلیارد دالری در لیتوم افغانستان را به طالبان سپرده، روند کار در معدن مس عینک – دومین ذخیره بزرگ مس در جهان – را شروع کرده و بزرگترین سرمایهگذاری بالفعل شرکتهای چینی در نفت حوزه آمو دریا، بیشتر از یک سال به این سو به مرحله اجرا درآمده است. پروژه استخراج نفت آمو دریا عملا تبدیل به بزرگترین سرمایهگذاری خارجی در افغانستان شده است.
وزارت معدن و پترولیم طالبان به تاریخ ۱۵ جدی ۱۴۰۱ خورشیدی قرارداد ۲۵ ساله اکتشاف و استخراج نفت این حوزه را با شرکت نفت و گاز سینکیانگ برای آسیای میانه (CAPEIC) به امضا رساند. شهاب الدین دلاور سرپرست پیشین وزارت معدن و پترولیم طالبان، ملا عبدالغنی برادر معاون اقتصادی رییس الوزرای طالبان، سفیر چین و فردی به نام لی وینبین (Li Wenbin) تحت عنوان نماینده قانونی کمپنی مدیریت انجینیری نفت سینکیانگ و شرکت نفت و گاز سینکیانگ برای آسیای میانه در محفل امضای این قرارداد حضور داشتند. ذخایر نفتی حوزه آمو دریا با مساحت ۴۵۰۰ کیلومتر که بخشهای از ولایتهای فاریاب، سرپل و جوزجان را در بر میگیرد، ۸۷ میلیون بشکه برآورد شده است.
سفیر چین در این محفل، امضای این قرارداد را گام مهمی در راستای توسعه روابط میان دو کشور عنوان کرد و شهاب الدین دلاور گفت شرکت چینی متعهد شده در سال اول ۱۵۰ میلیون دالر و در سه سال آینده ۵۴۰ میلیون دالر در این پروژه سرمایه گذاری کند. شهاب الدین دلاور همچنین تاکید کرد که قرار است ۳ هزار افغان در این پروژه استخدام شوند و سهم اولیه وزارت معدن و پترولیم طالبان از ۲۰ درصد در سال اول تا ۷۵ درصد در سالهای آینده افزایش یابد.
از زمان آغاز این پروژه، با افزایش تعداد چاههای فعال به ۲۴ حلقه، ظرفیت استخراج نفت، سه برابر تا ۱۳۵۰ تن در روز افزایش یافته است. وزارت معدن و پترولیم طالبان به تاریخ ۲۰ جوزای ۱۴۰۳ اعلام کرد که در جریان دو هفته، ۸۲ میلیون دالر از فروش ۱۵۰ هزار تن نفت خام به شرکتهای داخلی بدست آمده است. طالبان مدعی اند که با حفر چاههای جدید در بلاکهای قشقری، انگوت، آق دریا، زمردسای و بازار کمی، ظرفیت روزانه استخراج به ۳ هزار تن و درآمد سالانه از این حوزه به ۵۰۰ میلیون دالر افزایش خواهد یافت. مهمترین منابع درآمد طالبان بر اساس این قرارداد دریافت ۱۵ درصد حق الامتیاز (رویالیتی)، مفاد، کرایه زمین و مالیات بر عایدات عنوان شده است.
پیشزمینه قرارداد نفت حوزه آمو دریا
این بار نخست نیست که قرارداد اکتشاف و استخراج نفت حوزه آمو دریا با سرمایهگذاران چینی به امضا میرسد. برای اولین بار قرارداد نفت حوزه آمو دریا در دسامبر ۲۰۱۱ میلادی (عقرب ۱۳۹۰) و بر مبنای داوطلبی باز بینالمللی با شرکت ملی نفت چین و کمپنی وطن گروپ (CNPCIW) – همکار داخلی این پروژه – به امضا رسید. در روند داوطلبی این پروژه ۱۲ شرکت بزرگ بینالمللی و داخلی اشتراک کردند که شرکت ملی نفت چین با پیشنهاد ۱۵ درصد حق امتیاز (رویالیتی) برنده اعلام شد. یک سال پس از امضای قرارداد، ظرفیت استخراج نفت به ۱ هزار و ۹۵۰ بشکه در روز میرسید.
کمپنی وطن گروپ به ریاست احمد راتب پوپل که از او به عنوان یکی از اقارب نزدیک حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانسان یاد میشود سهم ۲۵ درصدی در این پروژه داشت. پوپل در عین حال مسوولیت معاونیت نماینده شرکت CNPCIW را در پروژه نفت آمو دریا بر عهده داشت. احمد راتب پوپل، قبل از سال ۲۰۰۰ میلادی، ده سال در امریکا به جرم قاچاق مواد مخدر زندانی بود و پس از تکمیل دوران محکومیت اش، در دوران اول طالبان، به عنوان مترجم و دستیار ملا عبدالسلام ضعیف کار کرده است. بر مبنای گزارش کنگره امریکا، پوپل پس از سقوط طالبان، با ثبت بزرگترین کمپنی امنیتی – وطن ریسک منجمنت – دهها میلیون دالر از قراردادهای امریکا را به طالبان انتقال داده بود. او بعدا با تغییر ساختار شرکت وطن گروپ، وارد قرارداد نفت آمو دریا میشود و با دوستان چینیاش و با حمایت سیاسی از ارگ ریاست جمهوری، بزرگترین قرارداد نفت افغانستان را بهدست میآورد.
دیری نگذشت که شرکتهای قراردادی نتوانستند مکلفیتهای قانونی خود در برابر دولت افغانستان را اجرا کنند. در سال ۲۰۱۳ میلادی نهاد مشورتی مارکس گروپ امریکا با درخواست وزارت معدن و پترولیم، بررسی جامع از عملکرد قراردادیها و بهخصوص روند تدارکاتی آنرا آغاز کرد. این نهاد امریکایی با ارزیابی ۴۰،۰۰۰ صفحه اسناد مربوط به قرارداد نفت حوزه دریای آمو، متوجه تخلفات گستردهای قانونی و مقرراتی در عملکرد قراردادیها شد. شرکت ملی نفت چین با نقض قانون و مقرره هایدروکربنها و قرارداد استخراج نفت با وزارت معدن و پترولیم، دستکم هشت قرارداد فرعی را به ارزش ۱۱۴ میلیون و قراردادهای فرعی دیگر به ارزش ۷۵ میلیون دالر را بدون برگزاری داوطلبی آزاد، به شرکتهای زیر مجموعه شرکت ملی نفت چین واگذار کرده بود. برعلاوه نقض سیستماتیک روند داوطلبی، شرکتهای قراردادی نتوانستند ظرفیت استخراج را به میزانی که توافق شده بود برسانند و در زمینه استخدام و آموزش کارمندان افغان نیز، توافق را زیر پا کرده بودند. این گزارش باعث شد وزارت معدن و پترولیم تحقیقات خود را آغاز کند و در نهایت در سال ۲۰۱۵ این پروژه به حالت تعلیق درآمد.
نمایندگان شرکتهای قراردادی در سال ۲۰۱۵ میلادی و در تلاش برای احیای دوباره قرارداد، در جلسهای با اشرف غنی رییس جمهور پیشین افغانستان، با وعده سرمایه گذاری ۳۷۵ میلیون دالر و حفر ۶۵ حلقه چاه جدید، اجازه مشروط برای آغاز دوباره فعالیت را گرفتند. اما دوباره نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند. یافتههای گزارش تحقیقی روزنامه هشت صبح که به تاریخ ۲۴ جنوری ۲۰۱۸ منتشر شد، نشان میدهد که دولت افغانستان به دلیل نقض تعهدات از طرف شرکتهای قراردادی نزدیک به ۲۹۰ میلیون دالر متضرر شده است. بر اساس توافق صورت گرفته، قرار بود دولت افغانستان مجموعا نزدیک به سه میلیارد دالر از این پروژه تا سال ۲۰۲۱ میلادی درآمد داشته باشد. همچنین این یافتهها نشان میدهد که شرکت قراردادی ۱۵ میلیون دالر تضمین که به دلیل کمکاری باید به دولت افغانستان پرداخته میشد را پیش از اقدام دولت افغانستان از بانک چین Bank of China برداشته بود. در نهایت، در نوامبر سال ۲۰۱۶ میلادی پروژه نفت آمو دریا با حکم غزال حبیبیار، سرپرست وزارت معدن و پترولیم به دلیل عدم تکمیل مکلفیتها و مشکلات میان شرکا، متوقف شد. شرکت وطن گروپ، شریک چینی را مقصر عدم اجرای قرارداد و تخطیهای قانونی میداند. فروپاشی جمهوریت باعث شده است شرکتهای قراردادی بدون احساس نیاز به پاسخگویی، ماجرای ضرر سه میلیارد دالری دولت افغانستان را پایان یافته تلقی کنند.
تخلفات گسترده قانونی در قرارداد جدید
با در نظر داشت پیشزمینه قرارداد نفت حوزه آمو دریا، یافتههای افغانستان اینترنشنال نشاندهنده تخطیهای گسترده قانونی در قرارداد جدید است. این گزارش تحقیقی بر مبنای مطالعه و بررسی صدها صفحه اطلاعات و اسناد که در اختیار ما قرار گرفته، بررسی اسناد و اطلاعات مربوط به شرکتهای قراردادی، مقایسه قرارداد دوران جمهوریت و طالبان، بررسی گزارش نهاد مارکس گروپ امریکایی، بررسی قانون و مقرره هایدروکربنها و روند اعلان داوطلبیها و گزارشهای مرتبط با قرارداد نفت آمو دریا در رسانههای داخلی و خارجی تهیه و ترتیب شدهاست.
شرکتهای فاقد تجربه و صلاحیت مالی و فنی
قرارداد با اداره طالبان توسط شخصی به نتیجه رسید که در سال ۲۰۱۶ میلادی ریاست شرکت نفت ملی چین و افغان گروپ را در افغانستان برعهده داشت.
هان رویمین، با بازگشت طالبان، دوباره وارد کابل شد و یک شبه با بلندپایه ترین مقامات اقتصادی این گروه دیدار و به فرد مورد اعتماد شهابالدین دلاور سرپرست پیشین وزارت معدن و پترولیم طالبان تبدیل شد. آقای هان دیدارهای متعددی با مقامات طالبان از جمله ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی رییس الوزرا، عبدالسلام حنفی معاون اداری رییس الوزرا، هدایتالله بدری وزیر پیشین مالیه و سرپرست وزیر فعلی معدن و پترولیم و شهابالدین دلاور داشت. او با معرفی خود به عنوان نماینده حقوقی شرکت ملی نفت چین، با طرح احیای مجدد قرارداد نفت آمو دریا با طالبان وارد گفتگو شد و در نهایت قرارداد جدید نهایی و به مرحله اجرا رسید.
بر مبنای اسنادی که در اختیار افغانستان اینترنشنال قرار گرفته، آقای هان در ۲۵ نوامبر ۲۰۲۲ شرکتی را به نام کمپنی مدیریت انجینیری نفت سینکیانگ (CAPEM) با سرمایه ابتدایی ۱۴۰۰۰۰ دالر در چین به ثبت رساند تا زمینه حضور دوباره خود را در حوزه نفتی آمو دریا تضمین کند. او که عملا نمیتوانست ریاست این شرکت را در افغانستان بر عهده داشته باشد، شخصی به نام ژانگ زو (Zhang Xu) را به ریاست این شرکت گماشت و بر مبنای اسناد رسیده به افغانستان اینترنشنال، ۶۵ درصد سهم این شرکت به نام او و ۳۵ درصد باقی مانده به نام شرکت نفت و گاز سینکیانگ برای آسیای میانه به ثبت رسیدهاست.
تیم آقای هان به تاریخ ۲۷ جدی ۱۴۰۱ شرکتی را تحت عنوان کمپنی نفت و گاز افغان – چین (AfChin) با سرمایه ابتدایی یک میلیون افغانی و شماره ثبت ۱۶۰۶۶۷ در ریاست ثبت و جواز دهی به ثبت رساندند. افچین طرف اصلی طالبان در قرارداد نفت حوزه آمو دریا است. منابع به افغانستان اینترنشنال تایید میکنند که هرچند آقای هان مسوولیت رسمی در شرکت افچین ندارد، اما نقش اساسی در تعیین رییس این اداره داشته و مسوولیت نظارت از فعالیت میدانی در حوزه نفتی آمو دریا را به پسر اش، مایک هان واگذار کرده است. ریاست شرکت افچین را شخصی به نام شی جیشینگ (Shi Jisheng) برعهده دارد و کمپنی آقای هان (مدیریت انجینیری نفت سینکیانگ)، سهم ۸۰ درصدی در این شرکت را به خود اختصاص داده است. از این میان، ۲۰ درصد سهم این شرکت، مربوط به شرکت نفت و گاز تحت مدیریت طالبان است.
شرکت افچین و کمپنی مدیریت انجینیری نفت سینکیانگ، فاقد صلاحیت مالی و تخنیکی برای دریافت چنین قرارداد بزرگ است. بر اساس قانون تدارکات افغانستان، شرکتها حداقل دارای سه سال تجربه کاری و تطبیق دستکم یک پروژه مشابه – به لحاظ مالی و تخنیکی – را در کارنامه داشته باشند. بررسی اسناد توسط افغانستان اینترنشنال نشان میدهد که شرکتهای طرف قرارداد طالبان در پروژه نفت آمو دریا، فاقد صلاحیت و تجربه لازم برای شرکت در سرمایهگذاری چندصد میلیون دالری نفت آمو دریا اند. این یکی از بزرگترین تخلفات صورت گرفته در این قرارداد است.
قرارداد با شرکت غیرفعال
سرمایهگذاران چینی برای کتمان فقدان تجربه کاری و عدم توانایی تخنیکی و مالی، کمپنی نفت و گاز سینکیانگ برای آسیای میانه (CAPEIC) را به عنوان سهامدار در پروژه نفت آمو دریا معرفی کرده است. یافتههای افغانستان اینترنشنال نشان میدهد که کمپنی نفت و گاز سینکیانگ برای آسیای میانه، عملا در هیچ کشوری در حوزه نفت و گاز سرمایهگذاری فعال ندارد. در ویب سایت این کمپنی آمده است که این شرکت در سال ۲۰۰۰ میلادی تاسیس و در حوزههای نفتی عراق، آسیای میانه، کانادا، اندونیزیا، مکسیکو و جمهوری گابون سرمایهگذاری فعال دارد. اما بررسیهای افغانستان اینترنشنال نشان میدهد که تنها سرمایهگذاری فعال که به نام این شرکت گره خورده، در افغانستان است و این شرکت سالهاست که عملا در هیچ کشوری دیگری حضور فعال ندارد. تلاشهای افغانستان اینترنشنال برای دریافت اطلاعات از این شرکت بدون نتیجه ماند و افرادی که در ویبسایت این شرکت به عنوان مسوولین معرفی شده، به تماسهای مکرر افغانستان اینترنشنال پاسخ ندادند. بنابراین، قرارداد نفت آمو دریا به شرکتهای سپرده شده که یا عملا غیر فعال اند و یا فاقد صلاحیت حضور در این سرمایهگذاری چند صد میلیون دالری اند.
تخلفات گسترده قانونی
برمبنای یافتههای افغانستان اینترنشنال، تخلفات گستردهای قانونی و مقرراتی در پروژه نفت حوزه آمو دریا اتفاق افتاده است. یکی از مهمترین نواقض قانونی در این قرارداد عدم برگزاری داوطلبی آزاد برای اشتراک کمپنیهای بینالمللی و داخلی است. بررسیهای افغانستان اینترنشنال نشان میدهد که وزارت معدن طالبان، بدون اعلان داوطلبی، قرارداد آمو دریا را به شرکت چینی واگذار کرده است. برعلاوه، دستکم بیست ماده قانون و مقرره هایدروکربنها در این قرارداد نقض شده است. بر اساس ماده سیام قانون هایدروکربنها، تمامی قراردادهای نفت و گاز باید بر اساس داوطلبی صورت گیرد. ماده سیویکم میگوید که انجام خدمات برای یک پروژه خاص مربوط به نفت و گاز باید بر اساس قانون تداکارت و روند داوطلبی شفاف صورت گیرد. اعلان داوطلبی و بررسی اسناد شرکتهای داوطلب بر اساس قانون هایدروکربنها باید به صورت شفاف مورد ارزیابی قرار گیرد. در ماده سیودوم این قانون آمده است که کمیسیون وزرا از وزارت معدن و پترولیم تمامی اسنادی را که نشاندهنده توانایی تخنیکی و اقتصادی قراردادی باشد را درخواست کند. ماده سی و سوم قانون هایدروکربنها مشخص میکند که قرارداد به شرکتی داده می شود که شهرت نیک داشته باشد و از اعتبار قانونی و مالی و توانایی فراهم ساختن تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز برخوردار باشد.
علاوه بر این موارد، بر اساس ماده ۲۷ قانون هایدروکربنها که شرکتهای قراردادی را مکلف به برگزاری داوطلبی آزاد برای استخدام قراردادیهای فرعی مستقل میکند، نقض شده است. اسناد رسیده به افغانستان اینترنشنال نشان میدهد که دو قرارداد فرعی در پروژه نفت آمو دریا، با موافقت شهاب الدین دلاور و بدون در نظرداشت تواناییهای مالی و تخنیکی به شرکتهای تازه تاسیس آقای هان واگذار شده است. شرکت حفاری ZX Drilling و شرکت زلزله نگاری GYS نه بر مبنای روند داوطلبی آزاد، بلکه بر اساس نفوذ سیاسی هان واگذار شده است.
همینگونه مادههای چهارم، پنجم، ششم، هفتم، هشتم، دوازدهم، سیزدهم، چهاردهم، پانزدهم، هفدهم و هژدهم مقرره هایدروکربنها که مربوط به داوطلبی، روند اعلان داوطلبی و مراحل ارزیابی اسناد داوطلبیها و مکلفیتهای اشتراککنندگان، شفافیت روند داوطلبی و معرفی شرکت برنده است، در قرارداد نفت آمو دریا نقض شده است.
بر مبنای بررسی افغانستان اینترنشنال، اسناد شرکتها که نشاندهنده توانایی مالی و تخنیکی برای حضور در چنین سرمایه گذاری بزرگ باشد، مورد ارزیابی قرار نگرفته است.
سرمایهگذاری کمتر از مقدار تعهد شده
برعلاوه تخلفات گسترده در قانون هایدروکربنها، یافتههای افغانستان اینترنشنال نشان میدهد که شرکت چینی تخلفات گستردهای از قرارداد نیز داشته است. شرکت افچین تعهد سپرده بود که در سال اول مبلغ ۱۵۰ میلیون دالر در سال اول سرمایهگذاری کند. اما مقامات طالبان در گفتگو با رسانهها ادعا کرده اند که با گذشت یک سال از قرارداد، شرکت عملا ۴۶ میلیون دالر سرمایهگذاری کرده است. سخنگوی وزارت معدن و پترولیم طالبان دلیل سرمایه گذاری کمتر را تفاوت در پیشبینی هزینه نیروی کار و مواد مورد نیاز و تاخیر سه ماهه در تایید طرح مالی شرکت از طرف وزارت معدن و پترولیم طالبان عنوان کرده بود.
اما منابع به افغانستان اینترنشنال تایید میکنند که کمپنی چینی عملا سرمایهگذاری جدید انجام نداده و تجهیزات مورد نیاز برای این پروژه را خریداری و وارد نکرده است. به گفته این منابع، شرکت چینی به ارزش نزدیک به ۵۰ میلیون دالر تجهیزات و ماشینآلات باقی مانده از شرکتهای قراردادی قبلی در دوران جمهوریت را تصاحب کرده و با استفاده از مفاد استخراج نفت برخی تجهیزات مورد نیاز را دوباره خریداری کرده است. لیست تمام این اموال و تجهیزات باقیمانده از قرارداد قبلی، در اختیار افغانستان اینترنشنال قرار گرفته است.
افغانستان اینترنشنال برای اطمینان بیشتر، تمام اقلام وارداتی از چین در سال ۱۴۰۲ میلادی را با آمارهای منتشر شده از طرف اداره احصاییه و معلومات طالبان بررسی کرده که در نتیجه با واردات حجم بزرگ از تجهیزات در زمینه استخراج نفت مواجه نشده است. تجهیزات دستگاه حفر چاه، پرزه جات حفر چاه، ماشینهای برمه برقی و سایر اقلام خورد و کوچک، مهمترین کالاهای نزدیک به روند استخراج نفت اند که وارد افغانستان شده و ارزش مجموعی آنها از چند میلیون دالر فراتر نمیرود. ضمن اینکه این اقلام همواره از طرف سرمایهگذاران و افراد مورد تقاضا قرار می گیرند و لزوما برای پروژه نفت آمو دریا وارد نشده است.
بنابراین به نظر میرسد، شرکتهای چینی تجهیزات بزرگ و مورد نیاز وارد افغانستان نکرده و با استفاده از وسایل بهجا مانده از قرارداد قبلی، روند استخراج نفت را آغاز کرده و از مفاد بدست آمده در زمینه بازسازی و خریداری بعضی تجهیزات مورد نیاز استفاده کرده است.
تخطی از آموزش نیروی کار
بر اساس ماده بیستم قرارداد، شرکت چینی مکلف شده در سال اول مبلغ ۵۰۰ هزار دالر برای آموزش نیروی کار محلی و کارمندان وزارت معدن و پترولیم به مصرف برساند که در سالهای بعدی و به صورت متواتر ۵۰۰۰۰ دالر افزایش مییابد. یافتههای افغانستان اینترنشنال نشان میدهد که بخش عمده استخدام در پروژه نفت آمو دریا، از میان کارمندان و کارگران قراردادی قبلی بوده و شرکت چینی مبلغ تعیین شده برای آموزش نیروی کار را به مصرف نرسانده است. وزارت معدن طالبان به تاریخ سوم سرطان ۱۴۰۳ اعلام کرد که برنامه آموزشی ۱۴ روزه برای ۲۲ تن از کارمندان این وزارت در چین آغاز شده است. این برنامه ظاهرا بخشی از توافق دولت چین با طالبان است و ربطی به شرکتهای سرمایهگذاری چین در افغانستان ندارد.
کاپی قرارداد جمهوریت
افغانستان اینترنشنال با بررسی قراردادهای دوران جمهوریت و طالبان، دریافته است که این گروه با تغییر نام جمهوری اسلامی افغانستان به امارت اسلامی افغانستان و تغییر سالها – به دلیل تفاوت زمانی میان قرارداد اولی و دومی – عین همان قرارداد را به امضا رسانده است. در این قرارداد، قانون و مقرره هایدروکاربنها که در دوران جمهوریت توشیح شد، به عنوان مبنای اصلی قانونی در نظر گرفته شدهاست.
چالش دسترسی به اطلاعات
با تسلط دوباره طالبان، دسترسی به اطلاعات به چالش اصلی برای نظارت از عملکرد این گروه تبدیل شدهاست. تلاشهای افغانستان اینترنشنال برای دسترسی به اطلاعات مورد نیاز از وزارت معدن طالبان ناکام ماند. موارد مهمی در قرار نفت آمو دریا وجود دارد که هیچ اطلاعاتی در مورد اش منتشر نشده است. ما نمیدانیم که بر اساس ماده هشتم قرارداد، شرکت چینی تضمین مالی مورد نیاز را فراهم کرده است یا نه؟ اگر فراهم کرده، این مبلغ در کدام بانک نگهداری میشود؟ از این موارد فراوان وجود دارد ولی به دلیل کنترول شدید طالبان بر جریان اطلاعات و پنهانکاری آگاهانه به هدف سواستفاده های کلان از ثروت منابع طبیعی افغانستان، دسترسی به این اطلاعات تقریبا ناممکن است.
از یک طرف با تسلط طالبان، رسانههای آزاد و جامعه مدنی عملا نابود شده و از طرف دیگر، تمام مکانیزمهای نظارتی برای تضمین شفافیت و پاسخدهی از میان رفته است. تلاشهای ما برای گرفتن اطلاعات از وزارت معدن و پترولیم طالبان به نتیجه نرسید و در ویبسایت این اداره نیز اطلاعاتی در زمینه جزییات قراردادها و اسناد مرتبط با روند داوطلبیها در دسترس نیست.
نبود نیروهای متخصص
یکی از مهمترین نگرانیهای که در حوزه سکتور منابع طبیعی افغانستان تحت حاکمیت طالبان وجود دارد، فقدان نیروهای متخصص برای مدیریت سرمایه عظیم طبیعی در کشور است. هرچند این چالش در بیست سال دوران جمهوریت نیز به قوت خود وجود داشت، اما با تسلط دوباره طالبان، سرمایه انسانی متخصص که در این نهاد مصروف به کار بودند، از کشور فرار کردند. فقدان نیروی متخصص در اداره طالبان از یک طرف و عطش این گروه برای استفاده سریع از منابع طبیعی جهت دور زدن تحریمهای مالی غرب و فراهم کردن منابع مالی کافی برای بقای حاکمیتشان، زمینههای گستردهای برای فساد و به هدر رفتن منابع طبیعی کشور فراهم کرده است.
تجربههای بینالمللی در زمینه مدیریت منابع طبیعی نشان میدهد که فقدان دانش تخصصی از یک طرف، و نبود مکانیزمهای شفاف و پاسخگو از طرف دیگر، زمینه را برای سواستفادههای کلان در حوزه منابع طبیعی فراهم میکند.
افغانستان به عنوان یکی از فقیرترین کشورهای جهان با ثروت عظیم طبیعی، به صورت بالقوه در حال تبدیل شدن به کشوری درگیر با "نفرین منابع" است. رقابت شاخههای طالبان برای کنترول منابع طبیعی، قراردادهای ضعیف، فقدان مکانیزمهای نظارتی، تلاش گروههای تروریستی مانند داعش برای تسلط بر درآمدهای منابع طبیعی و فقدان نهادهای فراگیر و پاسخگو، آینده منابع طبیعی و اقتصاد افغانستان را به خطر مواجه کردهاست. لازم به یادآوری است که این چالش تنها مربوط به طالبان نیست، دولتهای پیشین افغانستان نیز در زمینه جلوگیری از فساد و بی قانونی در حوزه منابع طبیعی ناکام بودند. نهاد صلح امریکا در سال ۲۰۱۷ با نشر گزارشی از وضعیت سکتور معادن افغانستان تحت عنوان "چپاول در مقیاس بزرگ" یاد کرد.
افغانستان اینترنشنال امیدوار است این گزارش به افزایش حساسیت عمومی در قبال چپاول ثروت عظیم منابع طبیعی منجر شود که به سرعت در حال تبدیل شدن به تهدیدی برای ثبات و توسعه کشور است.